Vanda kasvatamine

Vanda kasvatamine

Kirjutas admin 22.02.2018 0 kommentaar

 

 

Vanda kasvatamine

 

Arvatakse, et maailmas kasvab 20 000 orhideeliiki. Vanda on üks erilisemaid. Ta on justkui müstiline...ta elatub õhust ja on üks väheseid taimi, mille õied võivad olla looduslikult sinist värvi. Vanda on üks eksklusiivsemaid orhideesid. 

 

Nad kasvavad looduslikult Himaalaja lõunakülgedel ning India ja Lõuna-Hiina piirkonnas. Vandad kasvavad enamasti džungli kõrgetel puudel. Juured kinnituvad ümber puude ning tänu erilistele õhkjuurtele ammutavad nad õhust ja vihmaveest vett ning toitaineid.

 

Vandad kasvavad aeglaselt ja seetõttu on nad toataimena õigesti hooldades väga vastupidavad. Ühe taime kasvatamine müügiks võtab aega 5-6 aastat. Lillesahvris müügis olevad Vandad on kasvanud Tais 5 aastat ning 1 aasta Hollandis. Vanda eluiga on üldjuhul juba ostes pikem kui teistel orhideeliikidel. 

 

Lillesahvris müüdavad Vandad on  koos spetsiaalse riputiga, see teeb nende eksponeerimise ja hoolitsemise hõlpsaks.

 

 

 

Vandade eest hoolitsemine on veidi erinev kui teiste orhideede eest.

 

Temperatuur 

 

Vandadele meeldib normaalne toatemperatuur 18-27 kraadi. Õige temperatuuri ja piisava valguse korral kasvab taim aktiivselt terve aasta jooksul.

 

Valgus

 

Vanda vajab palju valgust, et kaunilt õitseda. Suvel väldi otsest päikesevalgust, see võib muuta lehed kahvatu heleroheliseks ning lehed võivad kärbuda. Kui Vandal ei ole piisavalt valgust, muutuvad lehed tumeroheliseks ja taim peatab kasvamise. Õitsemisperioodil vajab taim palju valgust, et õied saavutaksid ilusa kirka värvi. Ebapiisav valgus muudab õitevärvi tuhmiks.

 

Kastmine

 

Suvel kasta taime 2 korda nädalas. Talvel 1 kord nädalas. Aseta taime juured vette u 30 minutiks. Kui veest ei kerki enam õhumulle on õige hetk taim veest välja tõstmiseks. Vanda juured on nagu käsnad, mis imevad vee endasse. Kui sa hoiad vandat vaasis, siis vala vaasist vesi kindlasti ära.

 

Väetamine

 

Taime võiks väetada 1 korra kuus, lisades kastmisveele orhideeväetist. Soovitame kasutada spetsiaalset orhideeväetist. Selle konsistents on doseeritud täpselt orhideede jaoks. Tavalise toalillede väetisega on oht üleväetamiseks.

 

Äraõitsenud õied

 

Vanda erineb teistest orhideedest kuna tal puudub puhkeperiood. Äraõitsenud varrele võib teha tagasilõike ning tõsta taim veidi jahedamasse kohta paariks nädalaks (temperatuur mitte alla 15 kraadi), et stimuleerida õitsemist. Sellel perioodil ei tohi taime tõsta pimedasse kohta. Vanda vajab pidevat valgust.

 

 

 

Vanda kastmine:

 

 

Koostas: Lillesahver

Pilt: Anco pure Vanda