Rooside hoolitsus

Rooside hoolitsus

Kirjutas admin 29.01.2020 0 kommentaar

 

9 nippi kuidas roose värske ja ilusana hoida

 


1. Vali välja oma lemmik lillepood.

 

Sul on oma kindel juuksur, automehaanik, hambaarst või rätsep, keda alati usaldad ja kelle kvaliteedis oled kindel. Jälgi lillede ostmisel sama. 

 

 

2. Väldi üldjuhul kaubanduskeskuste puuviljalettide ääres olevate lillede soetamist.

 

Puuviljadest eraldub etüleeni, see kiirendab õite vananemist. Jälgi seda ka kodus! Lillepoes vaata vaasi puhtust, kui vesi on must, siis tegu on tugeva bakteriaalse keskkonnaga, see kahjustab roose. 

 

3. Kinnised roosid on värsked? 

 

Väga levinud on arusaam, et kui roosiõis on kinni, siis tegu on värske roosiga. Tänapäeval on roosisorte lugematul hulgal. Paljud sordid on aretatud, et õis oleks avatud kujuga. Küsi nõu sordi kohta lillepoe floristilt.

 

4. Kontrolli ise poes roosi värskust.

 

Pigista õrnalt varre ja õienupu kohtumispaika. Kui see tundub pehme ja lodev on tegu üldjuhul vana roosiga. Vaata, et roosi kroonlehtedel ei oleks pruune plekke.

 

5. Lõika roose kohe! 

 

Koju tulles tee värske diagonaalne lõige roosivarrele. Kasuta selleks teravat nuga. Tee iga kord uus lõige kui vahetad vaasis vett (soovitavalt ülepäeviti).

 

 
 

 

 

 

 

 

6. Lehed tuleb eemaldada. 

 

Eemalda roosivarrelt lehed, mis jäävad vaasis oleva vee alla. Kui lehed jäävad vee sisse, siis hakkavad nad mädanema ja põhjustavad vaasis bakterite kiiret kasvu, see lühendab roosi eluiga.

 

 

 

 

 

 

 

7. Hoia roose puhtas vaasis. 

 

Pese vaas korralikult puhtaks ja täida see 1/4 ulatuses käesooja veega. Vaheta vett ülepäeviti, see tagab, et vaasis ei hakka bakterid vohama.

 

 

 

 

 

 

 

8. Kasuta lõikelilledele mõeldud säilituspulbrit. 

 

 

See aitab sinu roosidel kaua värskena püsida. Osta see juba koos lilledega.

 

9. Hoia roose jahedas. 

 

Radiaatori kõrval läheb ka parim roosisort kiirelt vanaks. Kuna üldjuhul on toas soe, siis lilleilu pikendamiseks võib öösiti tõsta roosid jahedamasse ruumi.

 

 

 

Naudi ilusaid lilli!